EN
Novosti

Apel za otklanjanjem poteškoća sa kojima se susreću organizacije civilnog društva u postupcima SAFU i drugih ugovornih tijela

09.10.2014. 09:40 • Novosti

Udruga LET je supotpisnica pisma koje je upućeno Savjetu za razvoj civilnog društva.

Organizacije potpisnice ovog pisma apeliraju na Savjet da pozove Središnju agenciju za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) na što hitniju objavu rezultata natječaja raspisanog prije gotovo 18 mjeseci, a sva ostala ugovorna tijela da svoje prakse ujednače i unaprijede na način koji će osigurati pridržavanje rokova naznačenih u natječaju. 

To je od presudne važnosti za planiranje, a time i za održivost organizacija civilnog društva i očuvanje radnih mjesta u njima. Smatramo da ovakva kašnjenja uzrokuju i smanjenje apsorpcijskog kapaciteta civilnog društva ali i Hrvatske u cjelini, te otvaraju sumnju u moguće zadržavanje ugovaranja zbog financijskih razloga na strani države (pitanje obveznog nacionalnog sufinanciranja).

Nadalje,  pozivamo Savjet da odredi specifične ciljeve i rokove za reviziju i usklađivanja procedura natječaja za organizacije civilnog društva, a predlažemo da se Ured za udruge Vlade RH odredi kao za tijelo zaduženo za praćenje i poticanje tog procesa.

Zbog sustavnog kašnjenja u dinamici odobravanja projekata te neujednačenih procedura i tumačenja različitih ugovornih tijela u provedbi projekata, upitna je održivost i razvoj organizacija civilnog društva koje su dosad bile predvodnice u pravodobnom i kvalitetnom povlačenju skoro svih ponuđenih sredstava iz europskih fondova.

Apel upućen Savjetu za razvoj civilnog društva- SAFU_problemi_pismo_za_Savjet_03-10-2014

PODIJELI ČLANAK