Novosti

“Ambasadori mentalnog zdravlja”

07.03.2024. predstavnici SUMEZ-a su u sastavu Tin Pongrac (predsjednik), Radmila Stojanović Babić (tajnica) i Vlatka Ročić Petak (članica UO) okupili saborske zastupnike koji su podržali inicijativu POSTANI ZASTUPNIK MENTALNOG ZDRAVLJA.
Imenovani su ambasadorima koji će promicati važnost mentalnog zdravlja u svojim politikama, stranačkim programima i lokalnim zajednicama.
Sjednicu je vodila dr. Renata Sabljar Dračevac, predsjednica saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.
Zastupnik dr. Ivan Ćelić naglasio da je glavnina bolničke podrške u Zagrebu, ali da je važna i psihijatrija u zajednici i podrška na terenu. Zahvalio je posebno gđi Urši Raukar Gamulin na njenim istupima u promicanju teme u javnom prostoru i destigmatizaciji teškoća mentalnog zdravlja.
Zastupnica Ivana Posavec Krivec naglasila kako je ta tema stigmatizirana u ruralnim područjima i smatra da se s tom temom mora započeti već u dječjoj dobi.
Zastupnica Sandra Benčić je istaknula da i sustav obrazovanja pritišće djecu i kreira dio problematike jer obrazovni sustav služi tržištu rada, a ne dobrobiti djece i budućih odraslih osoba. Politike mentalnog zdravlja bi trebale biti zastupljene i naglašene osim u zdravstvenom sustavu i u socijalnoj politici, naročito obrazovnoj politici, sustavu rada, itd. i da se svi trebamo zapitati kakvo okruženje kreiramo.
Zastupnica Ivana Kekin je istaknula da se o ovoj temi mora govoriti jer ono što ne govorimo – ne postoji u javnom prostoru. Nadalje je istaknula da je ovo tema dulja od jednog mandata i da plodovi dolaze ‘prekasno’ stoga je to mogući razlog da se nitko s tim ne lovi u koštac.
Smatra da bi trebalo definirati 3 ključna područja da bi ukupno mentalno zdravlje bilo bolje, a to su:
-djeca i mladi
-ovisnosti
-deinstitucionalizacija.
Zastupnica Vesna Nađ je iznijela primjer teškoća iz svog rada u sustavu (Ministarstvo branitelja) i postavila pitanje kako pomoći pomagačima.
Pitanja su prokomentirana od strane predstavnika SUMEZ-a, dani su primjeri dobrih praksi iz našeg Saveza, te je naglašena moć neformalne podrške udruga koje imaju znanje, iskustvo, fleksibilnost i dostupnost su te mogu brzo reagirati i intervenirati.
Ambasadori mentalnog zdravlja su inicirani, a na nama je da ih uključimo – tijekom predizbornih aktivnosti – u tribine vezano za politike mentalnog zdravlja koje imaju u svojim stranačkim programima i kasnije (oni koji su izabrani) da nastave s radom.
Na stranici Sabora već je objavljena vijest o ovom događaju:
U Saboru osnovani “Ambasadori mentalnog zdravlja” | Hrvatski sabor
U Hrvatskom saboru je u četvrtak 07.03.2024. , na poticaj Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje (SUMEZ) u suradnji sa saborskim zastupnikom i liječnikom specijalistom psihijatrije Ivanom Ćelićem, službeno osnovana nadstranačka inicijativa “Ambasadori mentalnog zdravlja”.
14.06.2024. 21:41

Europski izvještaj o drogama- 2024.

Snažne sintetičke tvari, nove mješavine droga i promjene obrazaca upotrebe predstavljaju sve veću prijetnju u Europi. Ovo su neki od problema koje je danas istaknuo ...
pročitaj više
08.06.2024. 17:19

Fingiranje demokracije!!!

Digitalnim barijerama protiv sudjelovanja javnosti: Više od 40 udruga traži od Ministarstva uprave da im omogući komentiranje zakona! Organizacije civilnog društva, njih 42 iz cijele Hrvatske, ...
pročitaj više
03.06.2024. 21:45

Dan prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj

Hrvatski Sabor donio je odluku o proglašenju 6. lipnja Danom prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj.   Mentalno zdravlje sastavna je i neizostavna komponenta ...
pročitaj više