EN
Novosti

26. lipnja – Međunarodni dan borbe protiv zloporabe droga

26.06.2020. 10:45 • Uncategorized

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1987. godine proglasila je 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama želeći upozoriti globalnu svjetsku javnost na sverastući problem zlouporabe (opojnih) droga i potrebu aktivnog uključivanja svih aktera, kako na globalnoj svjetskoj razini tako i na nacionalnoj razini, za djelovanje u postizanju zajedničkog cilja – međunarodno društvo slobodno od zlouporabe droga.

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, Ureda za droge, procjenjuje se da 210 milijuna ljudi koristi neku vrstu droge, a 27 milijuna je ovisno o njima. U svijetu je zadnjih pet godina stabilan udio osoba u dobi 15.-64. godine koje zloupotrebljavaju drogu (3,3-6,6%). Na globalnoj razini, najraširenija je zlouporaba kokaina i opijata (opijuma i heroina) čija je godišnja prevalencija među osobama u dobi 15.-64. godine stabilna (0,3-0,4% za kokain odnosno 0,3-0,5% za opijate).

Svaka zajednica ima jedinstveni set problema i okolnosti. Stoga je za uspješno djelovanje na području prevencije zlouporabe droga nužno multisektorsko djelovanje svih zainteresiranih partnera u zajednici: od obitelji, odgojno-obrazovnih ustanova, lokalnih pružatelja zdravstveno-socijalnih usluga, nevladinih organizacija, provoditelja zakona, profesionalaca do donositelja odluka i razvojnih politika. Radeći zajedno, koristeći i nadograđujući raspoložive resurse (materijalne, ljudske, financijske) postiže se sinergija za učinkovitu intervenciju u zajednici. Ovakav multidisciplinarni pristup osigurava  odgovornost svakog sektora društva za svoj udio u rješavanju ovog javnozdravstvenog izazova.

PODIJELI ČLANAK